Op de vuist bij petanque

Belgen in elkaar geslagen op Frans petanquetoernooi.

Een gevecht brak zondagmiddag uit in het hart van het Borély Park in Marseille, op de eerste dag van de Mondial La Marseillaise à petanque. Een Belgisch team werd door zijn tegenstanders onder vuur genomen na een geschil over de score.

De middagfeesten waren amper begonnen of er klonk geschreeuw midden in het Borély Park in Marseille. Er breekt een gevecht uit tussen meerdere mannen, kinderen beginnen te rennen, ouders zetten ze opzij.

Een Belgisch triplet probeert aan de klappen te ontsnappen. Pas na enkele lange minuten van chaos, temidden van toeschouwers en spelers, slagen ze erin om te schuilen.

Geschil over score

Zondagmorgen, bij de opening van deze 59ste editie van de Mondial La Marseillaise à petanque, begonnen drie 30-jarige Belgen hun wedstrijd tegen een Marseille-triplet in Parc Chanot.

De wedstrijd verloopt voorspoedig. De Belgen beweren 13 tegen 1 te hebben gewonnen. Aan het einde van de wedstrijd schudden de twee teams elkaar de hand en gaat het team van Marseille naar de scorekaart om de score te geven. Of in ieder geval zijn versie. “We vertrouwden ze”, meldt een van de drie Belgische spelers.

Als de Belgen op hun beurt naar de scorekaart gaan om de score te valideren, realiseren ze zich dat de tegenpartij heeft aangegeven 13 tegen 1 te hebben gewonnen. De Belgen geven dan de tegenovergestelde versie.

Ze begonnen ons achterna te zitten met hun ballen!

Het drietal van Marseille begon ’s ochtends volgens hun tegenstanders’ rode ogen, dronken ‘uit te dagen. Als de scheidsrechter tussenbeide komt, “probeert het team van Marseille te onderhandelen”. Maar de scheidsrechter beslist: de twee teams worden gediskwalificeerd.

“Toen ze vertrokken, bedreigden ze ons, ze begonnen ons met hun ballen te achtervolgen, zegt een vriend die aanwezig was met het Belgische drietal. Ze sloegen ze drie minuten, we riepen om hulp, maar niemand bewoog”  Snel arriveert er een bewaker, dan een seconde. Zonder het gevecht te stoppen.

“Het was stierengevecht”

Een van de slachtoffers, het bebloede been, getuigt: “Het zijn zieke jongens, ze klommen er twee op mij. Het was het stierengevecht …”. Volgens hen bemoeiden vrienden van de Marseillais zich in de strijd.

Een tweede jonge man, gewond aan het hoofd, voegt eraan toe: “Ik probeerde hem tegen de grond te werken, maar dat lukte niet het schoot door mijn hoofd. We gaan weg voordat het uit de hand loopt, het is gek dat de veiligheid van neem ze niet aan “.

Als we zitten aan tafel zitten komt de groep Brusselse vrienden tot bezinning. Ze betreuren het dat niemand tussenbeide is gekomen: “Er is niet veel solidariteit”. Een scheidsrechter zegt dat hij het gamingbureau verschillende keren heeft gebeld om de vechtpartij te melden.

Het Rode Kruis arriveert eindelijk daar op die plek 20 minuten na het gevecht. Ze behandelen de gewonden.

“Er zullen maatregelen worden genomen”, verzekert de organisatie van het WK

“Dit is de eerste keer dat we zo’n gevecht hebben gezien.” De organisatie van het WK zal de burgerlijke status van de Marseille-spelers controleren, ook hun licentie. “Achteraf zullen maatregelen worden genomen”, zegt ze.

Als ze worden veroordeeld, “lopen ze het risico om uit alle petanque-wedstrijden te worden gezet, verzekert een lid van de organisatie. We zullen ons best doen om ze te vinden, de scheidsrechter zal ze herkennen”.

De Belgische spelers van hun kant willen een klacht indienen.