Hoe wordt ‘Jeu de boules’ gespeeld?
Er lijkt weinig voor nodig om het spel jeu de boules te kunnen spelen. Je hebt slechts een kleine bal nodig (het but) en voor elke speler een aantal grotere ballen (boules). Maar…. niets lijkt wat het is! De boules, het but en zelfs de baan moeten aan strikte afmetingen voldoen. Welke? Dat leest u hieronder. Voor meer informatie kunt u de officiële internationaal erkende spelregels terugvinden op de website van de Nederlandse Jeu de Boules Bond. Ja, die bond bestaat echt. En in Frankrijk bestaat zelfs een Pétanque-postzegel. Maar voordat u verder leest…gewoon gaan spelen…..dan gaat het echt vanzelf.Boules en optillen
Zijn die boules nou lastig op te tillen? Voor diegenen die niet willen bukken of last van hun rug hebben bestaan er ook allerlei soorten magneetjes om de ballen op te tillen. Er is zelfs een magneet met een houdertje voor het butje. Die kun je ook staand oppakken dus. Doorgaans pakt de partij die het voordeel heeft de but op. (zie foto). Wie het eerst 13 punten op de teller heeft, is de winnaar van de pot.
De jeu de boules-spelers gooien elk (afhankelijk van het aantal spelers dat mee speelt)met meerdere boules en die worden natuurlijk naar de but geworpen. Een boule is een metalen bal. De bal moet een diameter hebben tussen de 7,05 en 8,00 cm en het gewicht moet zich bevinden tussen de 650 en 800 gram. De bal moet herkenbaar zijn, in die zin dat het merk en fabrikant in de boule te lezen moet zijn. De boule mag niet zijn gevuld met lood of zand; ze mogen op geen enkele wijze worden gemodificeerd nadat de boule door een erkende fabrikant is gemaakt.
De regels over het gebruik van de juiste boules zijn erg streng. Indien er bij een speler wordt geconstateerd dat zijn boules niet voldoen aan de vereiste afmetingen, moet deze zijn boules door nieuwe vervangen. Als blijkt dat de speler zijn boule heeft gepoogd te bewerken, door deze bijvoorbeeld te verhitten en/of de oppervlaktestructuur te veranderen, kan hij zelfs worden gediskwalificeerd! Kinderen tot 11 jaar, mogen lichtere en kleinere ballen gebruiken, die moeten ook door een erkende fabrikant zijn gemaakt.
BUTS Buts kunnen zijn gemaakt van hout of kunststof. Als zij van kunststof zijn gemaakt, moeten ook hier het merk en fabrikant op staan, zodat de but herkenbaar is als een officieel erkende but. Buts moeten altijd een diameter hebben van 30 mm. Een afwijking van maximaal 1 mm is toegestaan. Jeu de boules kan op elk terrein worden gespeeld. De wedstrijdleiding kan afgebakende terreinen toewijzen aan teams. De ‘jeu-de-boules-baan’ moet minimaal 4 meter breed en 15 meter lang zijn. Het speelveld is dan afgezet met touwen, waarbij de touwen aan de kopse kanten gelden als ‘verlieslijnen’.
Geschiedenis
Jeu de Boules was bij de oude Grieken nog een krachtspel, maar dit veranderde in de loop der tijd. De Romeinen besloten om het spel om te toveren tot een behendigheidsspel, dit bleek een succes want ook in de middeleeuwen werd het spel nog altijd gespeeld. Maar het Jeu de Boules zoals wij dat nu kennen is tot stand gekomen in 1907 nabij Marseille. De bedenker van de huidige variant was Jules Lenoir, die vanwege zijn reumatiek besloot om de regels wat aan te passen. Als u meer informatie wilt dan kunt u veel meer vinden op internet.
Bron: Nederlandse Jeu de Boules Bond